Tijd voor de belastingaangifte


2020 was een bijzonder jaar en net zoals altijd ontvang je een dezer dagen weer een uitnodiging om belastingaangifte te doen. Ben jij op de hoogte hoe je eventuele Corona steun moet opvoeren? Welke regelingen en aftrekposten je recht op hebt? Of misschien wel de belangrijkste vraag; Wat betekent de coronacrisis op langere termijn voor mij?

Vooruitkijken
2020 was een zwaar jaar voor vele ondernemers en zpp’ers, maar ook een jaar waarbij de veerkracht bij deze ondernemers en zpp’ers zichtbaar werd. Juist in deze tijd is het belangrijk om naar de toekomst te kijken en eventueel nieuwe wegen vinden om toch omzet te draaien. Je belastingadviseur kan checken of de voorlopige aanslag voor 2021 aansluit op het verwachte bedrag qua inkomstenbelastingen en bijdrage zorgverzekering.

Terugbetalingsregelingen
Het kabinet heeft met de steunmaatregelen de financiële klap voor de hardst geraakte groep deels proberen te verzachten. Zo is uitstel mogelijk rondom het betalen van o.a. omzetbelasting, loonheffing, bankkrediet, leasecontracten en de hypotheek. Als je eerder dit jaar al uitstel bij de belastingdienst hebt aangevraagd en gekregen, dan wordt het uitstel automatisch verlengd tot 1 juli 2021. De datum van het starten met terugbetalen schuift op van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Vóór 1 oktober 2021 ontvang je een brief met daarin een definitief overzicht van je belastingschuld, de voorwaarden van de betalingsregeling en het maandbedrag van de betalingsregeling.

Coronasteun en de IB-aangifte
Heb je een eenmalige uitkering van 4.000 euro gekregen op grond van de beleidsregel Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en/of een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), dan is deze tegemoetkoming onbelast. Daarentegen is de TOZO-uitkering wel belast. Het wordt gezien als een gezinsuitkering en telt als inkomen van jou en je partner. Je moet er dus allebei belasting over betalen (ieder over de helft).

De Tozo-inkomensondersteuning kwam als uitkering en/of een lening. Bij de belastingaangifte dien je de TOZO-uitkering op te geven als inkomen, waarop de gemeente loonheffing (belasting) betaald. Indien je na de eerste lockdown geen vergelijkbaar inkomen hebt gedraaid als in 2019, dan is de kans redelijk klein dat je over de TOZO-uitkering nog belasting moet betalen. Door je eventuele gedaalde inkomen heb je mogelijk weer recht op (hogere) toeslagen zoals huur- en/of zorgtoeslag.

Versoepeling urencriterium
Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en de (fiscale) oudedagsreserve moet je voldoen aan het urencriterium, wat neerkomt op een ten minste tijdbesteding van 1.225 uur in je onderneming. Voor 2020 is het urencriterium versoepeld en mag je voor de coronaperiode uitgaan dat je tenminste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed, ook als je geen opdrachten had in die tijd.

Sparen voor de oude dag
Door geld opzij te zetten voor de oude dag, via de Fiscale OudedagsReserve of andere vormen, heb je de hoogte van je belastingaanslag deels zelf in de hand. Bovendien kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien je in 2020 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Bovendien kan er winst behaald worden door te schuiven met aftrekposten tussen partners.

Kortom, je blastingsadviseur helpt je graag verder met het adviseren en begeleiden, zodat jij hopelijk weer kunt doen wat je het liefste doet.