Slimme aftrekposten voor een lagere aanslag over 2020


Als zelfstandige is december een maand aan het einde van het jaar van aflsuiten en vooruitkijken. Dit is echter ook de maand waarin je met slimme uitgaven je belastingaanslag over 2020 kunt dempen. Het is belangrijk om een goede keuzes te maken m.b.t. je belastingaanslag. Het verlagen van winst kan bijvoorbeeld voor- en nadelen hebben (jaarcijfers zijn namelijk ook belangrijk voor de bank en hypotheekverstrekkers). Ga daarom in gesprek met je belastingsadviseur om fiscale en financiële doelen tegen elkaar af te wegen, om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen zowel zakelijk als privé.

Hieronder enkele voorbeelden die een belastingadviseur als instrumenten ter beschikking heeft;
Kosten:
Buiten je andere kosten om, zijn er in 2020 eventueel nog extra kosten die je gemaakt hebt om bijvoorbeeld je werknemers in de lastigere tijd bij te staan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel of de aanschaf van extra werkkleding of gereedschap/apparaten. Je kunt jezelf ook belonen met een nieuwe laptoptas, welke ook 100% aftrekbaar is.

Investeringen:
De belastingdienst maakt een onderscheid tussen kosten en investeringen, waarbij kosten aankopen zijn onder de €450 excl. Btw. Aankopen van €450 of duurder, waar je langer dan een jaar plezier van hebt (machines, auto’s, inventaris, laptop etc.), moet je over vijf jaar afschrijven. Waarbij je rekening houdt met de restwaarde na vijf jaar. Wanneer deze €450-plus-aankopen in totaal €2401 (excl. btw) of meer bedragen dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. In dat geval mag je 28% van het bedrag aftrekken van je winst.

Afwaarderen voorraden:
Bij ambacht, heb je ongetwijfeld ook voorraden. Wanneer je door de coronacrisis blijft zitten met voorraad, dan kan het afwaarderen hiervan een leuke aftrekpost opleveren (je voorraad staat namelijk op de (fiscale) balans). Hierin zijn echter wel grenzen, dus vraag je boekhouder naar de mogelijkheden.

Pensioen:
Als zzp’er moet je je pensioen zelf regelen. Fiscaal sparen voor je pensioen kun je in de vorm van een lijfrente, een zzp-pensioen of via ficale oudedagsreserve (for). In het geval van een lijfrente stort je het geld op een pensioenrekening en de inleg mag je aftrekken van de winst. Bij de for trek je het bedrag af van de winst en vermeld je het bedrag op de balans. De for is een schuld en uiteindelijk moet je van het bedrag een pensioenuitkering kopen.

Lagere winst is extra heffingskorting:
Aftrekposten zorgen voor een lagere winst en hierdoor een lagere aanslag. De extra hefboom zorgt daarbij nog voor extra voordeel: Hoe lager de belastbare winst, hoe hoger de heffingskorting.
Kortom, wat je doelstellingen ook zijn, je boekhouder kan samen met je meekijken of er nog ergens winst valt te behalen.