Ondernemersklimaat holt achteruit.

Groeiende ontevredenheid

De Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2024, uitgevoerd door MKB-Nederland en VNO-NCW, onthult een groeiende ontevredenheid onder Nederlandse ondernemers over het lokale bedrijfsklimaat. Uit het onderzoek, waaraan meer dan 1600 ondernemers deelnamen, blijkt dat 44% Nederland momenteel niet ziet als een aantrekkelijk land om zaken te doen, een stijging ten opzichte van 28% een jaar eerder. Bijna een vijfde (20%) overweegt zelfs het land te verlaten, een toename van 7% ten opzichte van vorig jaar. De perceptie van het ondernemingsklimaat over de laatste vijf jaar is eveneens verslechterd, met 76% van de respondenten die een achteruitgang constateert tegenover 62% in 2023.

 

Overheidsbeleid in twijfel

Het onderzoek wijst op een significant ongenoegen over de politieke en bestuurlijke stabiliteit in Nederland, waarbij 82% van de ondervraagde ondernemers de betrouwbaarheid van het overheidsbeleid in twijfel trekt. Dit percentage is gestegen van 66% het voorgaande jaar. Daarnaast uiten ondernemers zorgen over regeldruk (56%), personeelstekorten (52%) en belastingen (43%), welke als de grootste uitdagingen worden beschouwd.

 

Afname investeringen

Een ander belangrijk punt is dat 26% van de ondernemers aangeeft in de komende 12 maanden niet te zullen investeren, wat wijst op een afname van bedrijfsinvesteringen in Nederland. Deze trend wordt versterkt door de 18% van de bedrijven die overwegen Nederland te verlaten, een stijging van 5% ten opzichte van 2023.

 

Internationale spanningen en polarisatie

Bovendien uiten ondernemers hun bezorgdheid over de toenemende maatschappelijke en internationale spanningen, waarbij meer dan 70% aangeeft dat de groeiende polarisatie in Nederland en de internationale conflicten, zoals in Gaza en Oekraïne, een negatieve impact hebben op het ondernemingsklimaat.