De zomerbreak: Tijd om op te laden en inspiratie op te doen


Na een lange tijd van allerlei vormen van beperkingen en steunmaatregelen is het leven weer terug naar normaal. Nu is het moment om hernieuwd zelfvertrouwen, energie en inspiratie op te doen. Deze tips helpen je op weg;

1. Neem je rust

De coronoacrisis heeft velen uitgeput en heeft het vinden van een goede werk-privé balans moeilijk gemaakt. Net zoals bij sporten is het belangrijk om (voldoende) rust te nemen. Rust herstelt de motivatie, inspiratie, verbetert prestaties, vergroot de creativiteit en houd je emotioneel stabiel. De zomer is een goede gelegenheid om op te laden en vitamine D te pakken. Opladen begint door los te laten en afstand van je werk te nemen. Dit betekent je planning vrij maken, offline zijn en niks “moet”. Helemaal niets? Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is bewegen van levensbelang. Een actieve levensstijl houdt je hersenen fit en versterkt je immuunsysteem. Dus neem je rust en ga eropuit.

2. Verbreed je aanbod

De helft van de zzp’ers zag door de coronacrisis de vraag naar hun producten/diensten afnemen. Echter heeft twee derde van de zzp’ers de bedrijfsvoering aangepast en van degenen die andere/nieuwe diensten of producten zijn gaan aanbieden, wil 80% daarmee doorgaan na de coronacrisis. Nu de economie weer op volle toeren draait, zijn de extra diensten de kers op de taart. Een echte ondernemer denkt in kansen en dat zie je uiteindelijk terug in de cijfers. Net zoals voor de coronacrisis, in 2019, is 80% van de zzp’ers (zeer) tevreden met het werk als zelfstandig ondernemer.

3. Onderhandel over je tarieven

Veel zpp’ers hebben tijdens de coronacrisis; hun buffer aangesproken, geld geleend bij familie en vrienden of zichzelf staande gehouden door uitstel van belastingen. Gelukkig is de economie weer op gang en is er in vele sectoren een tekort aan arbeidskrachten. De eerste weg uit de problemen, op weg naar finaniceel herstel, is omzet draaien. Hiervoor moeten vele zzp’ers hun kenmerkende bescheidenheid opzij zetten. Wil je stappen zetten, dan moet je omhoog met het tarief. Dit is hét moment om te onderhandelen over je prijzen. Zie je op tegen het gesprek? Bekijk dan de prijzen voor een drankje op het terras. Zijn die nog hetzelfde als voor de coronacrisis? Als je niks aan je tarieven doet, duurt het langer voor je buffer weer hersteld is en moet je woekeren met je geld.

4. Werk aan positief zelfleiderschap

Als zzp’er ben je je eigen werknemer én leidinggevende. Wanneer je jezelf positief kan motiveren, dan sta je meer open voor nieuwe activiteiten, relaties en netwerken. Door te focussen op je sterke punten, vergroot je je motivatie en dat leidt weer tot betere prestaties. Positieve emoties versterken je gevoel van autonomie en het zorgt dat je beter in je vel zit. Je hersenen ‘openen zich’ als het ware, waardoor je energie en nieuwe ideeën krijgt. Wat uiteindelijk tot succes leidt. Voor de taken waar je minder goed in bent (energie kosten), kan je beter op zoek gaan naar mensen in je netwerk die je daarbij kunnen helpen. Een goede boekhouder helpt je bijvoorbeeld bij een beter inzicht in je geldzaken en bij allerlei vragen over je financiële planning en belastingen.